EWA DOBRYCH Konstväggen • Ljungby Arena

Ljungby Konstförening presenterar
EWA DOBRYCH
Konstväggen • Ljungby Arena
30 januari - 27 mars 2021
Öppet: må - fr kl 11-14 (säkrast)

 Ewa Dobrych, 53, Timsfors:

— Jag är från Polen, men bor nu mera i Timsfors nära Markaryd, där jag har mitt lilla galleri. 

Jag är utbildat inom visuell reklam och grafisk design. I Polen drev jag min reklamstudio i 18 år och har fortsätt detta arbete i mitt svenska företag.

Hela mitt liv har jag målat tavlor och har alltid varit intresserad av konst. 

Jag använder olika tekniker, men min favorit är torra pastellkritor. Denna utställning omfattar endast verk gjorda i denna teknik. 

Mina målningar med denna teknik har ett specifikt uttryck, färgerna ger en känslig, lätt karaktär. Korrekt gjord pastell, kännetecknas av friskhet, charm, ljus, delikata  mjuka genomträngande färger, brist på glans och med matt yta.

När jag använder mina fingrar i denna teknik, känner jag mig mer fysisk kopplad till mina tavlor. Jag har flera metoder för att skapa en tavla. Att experimentera gör målning roligare och mer spännande.  Jag är nu på väg från realism mot abstraktion och en blandning av dessa. När jag målar realistiskt inspireras jag av naturen och olika detaljer.

Först och främst börjar jag med att observera färgerna, ljuset, och letar efter det bästa sättet att visa objekt eller figur. 

Jag tror att abstrakta tavlor ger betraktaren ett mer intressant och starkare, individuellt förhållande till tavlan. Budskapet kan förändras varje gång man betraktar tavlan beroende på fantasi och sinnesstämning. 

— Jag hoppas att mina tavlor kommer att tilltala er och förmedla en god energi. 

Hemsida: https://www.tavlortilldig.se